HTML

Hidvégi Mihályt miniszterelnöknek!

Friss topikok

  • Hidvégi Mihály: @F.M.J.: „Ki merné tagadni, hogy a … ” Az ezutáni rész azért kissé azért elszomorít engem. Mié... (2017.05.21. 22:08) Ki az, akit átvernek?
  • Hidvégi Mihály: @Unalmas ez a blog: Unalmas a blogom, ugye? Nincs semmi aktivitás rajta. A lelkesedésem megvan, tu... (2016.03.10. 07:30) Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

Címkék

Ki az, akit átvernek?

2017.05.20. 10:12 Hidvégi Mihály

 

Az alábbi blogon szóváltásba keveredtem az egyik hozzászólóval s ott nem tudok válaszolni a replikám hossza miatt, így a régebben indított de gyakorlatilag nem működő blogomon adok választ a legutóbbi hozzám szólásra.

http://tarski.blog.hu/2017/05/13/aduasz

 

Mindenek előtt köszönetet kell mondanom a hozzászóló F.M.J.  higgadt hangvételéért és a részletes válaszáért, amelyt annak ellenére adott, hogy én csöppet sem voltam vele szemben dicséretes viselkedésű. Hiába, no, vannak úriemberek s vagyok én :)

Kedves F.M.J. legszívesebben egyetértenék Önnel, igen örülnék ha olyan nyugodtan s némi optimizmussal tudnám szemlélni a mai helyzetünket, ahogyan Ön teszi, de az én tudásom, tapasztalataim ezt ma nem engedik. Ami persze nem jelenti egyáltalán azt, hogy nekem lenne igazam, de én csak az én szemüvegemen keresztül láthatok. S azért beszélgetünk, hogy a szemüvegünk korlátait csökkentsük.

Az édes anyanyelvemet akkor szoktam használni (így hívom azt az artikulálatlan káromkodást, gorombáskodást, amit hallottam néha az én jó anyámtól, aki elég temperamentumos s mindemellett igen szorgos és serény asszony volt, szemben szelíd apámmal) amikor fel szeretném hívni valakinek a figyelmét, hogy valami nagyon nem stimmel, valami igen félrement, amikor fáj az az igazságtalanság, amiben vagyunk.

Tudom, hogy nem ellenem irányuló támadásról van szó, amikor írja valaki a saját gondolatait, nincs ilyen félelmem s még azt sem igen bánom, ha engem támad valaki. Azt már inkább, amikor azt érzem, hogy a vitapartner nem eléggé önálló gondolatokkal bír, hanem azt visszhangozza, amit sulykolnak belé hivatalos források. S azt is tudom, hogy ugyanez visszafelé is mondható, más is mondhatja rám, hogy azért vinnyogok, mert rám hatnak a mai balliberális hazug, felforgató gondolatok. Tehát összegezve arról van szó, hogy most akkor ki az, akit átvernek, s ki az, akit megvezetnek.

Ez a nagy kérdés, ezt kell eldönteni valahogy: ki az, aki manipulált? Az, aki a kormánynak elhisz bármit is, vagy pedig az, aki – még ha az úgynevezett balliberális oldali médiával jobbára megegyezően, ahhoz hasonlatosan  is – tagadja az Orbán kormány sikereit?

Régen volt már, mikor egyszer gratuláltam Semjénnek 2010-ben az akkori tavaszi győzelmükhöz, s kívántam nekik sok erőt és egészséget az előttük lévő kormányzáshoz (pedig Orbánt már akkor is igen negatívan ítéltem meg, hiszen már ellenzékben folyamatosan hazudott, de azért még élt bennem remény, hogy hátha, mégis felül tud emelkedni magán), szóval azt is kértem Semjéntől, hogy akárhogyan is alakul, de a sajtószabadságot ne bántsák, már csak azért sem, mert ha bedarálják s nem kapnak visszajelzést az által, akkor az nekik is rossz lesz, mert légvárat építhetnek.

Miért írtam ezt? Mert ebből is látszik, hogy önálló entitás vagyok, reménykedtem, hogy az oly rosszul muzsikáló baloldali kormányok után változás lesz s megindulhatunk felfelé gazdaságilag, mentálisan, az egész ország nyertese lehet a „jobboldali” térnyerésnek. Nem a félsz munkált bennem, hogy úristen mi lesz most Orbánék alatt, hanem a remény.

Tehát az a feltevésem, hogy mivel a mai magyar közszolgálati média teljesen a FIDESZ befolyása alá került, így az abban elhangzottakat már csupán ezért is kétkedéssel kell hallgatni. A közszolgálati tv nézéséről már régen leszoktam, a napi egy híradómat mindig azon néztem, de egy idő után nem bírtam már nézni, annyira propagandista lett. Viszont a Kossuth rádiót nem tudom nélkülözni, annyira nem is akarom, hiszen tudnom kell, meddig lehet még süllyedni szakmai és emberi tisztességben. A rádióban elhangzottak, habár sokszor szóról szóra ugyanaz, mint a TV 1 híradójában – de valahogy nem hat rám annyira negatívan, talán azért, mert nem látom a bemondó képét, amint nyíltan a szemembe mond valótlanságot és nyíltan mond a normál emberi hanggal ellentétes szöveget. S ezt csak azért írom, hogy mutassam, figyelemmel kísérem, ismerem a kormány mai propagandáját, ismerem az érveiket, ismerem a gondolkodásukat, ugyanígy a tetteiket is. Olvasom az ellenzéki médiát is, például az Index és a HVG híreit, s nagyon szeretem az internetet, mert ott az átlagember is megnyilvánul. Mint Ön vagy én.

Ki manipulál hát? A kormány vagy az ellenzéke.

Ezért nem ajánlott a demokráciát felrúgni, ezért nem ajánlott a hatalommegosztás elvét sutba dobni! Ki merné tagadni, hogy a főügyész nem Orbán embere, ki merné tagadni, hogy Áder nem Orbán embere, ki merné tagadni, hogy a főbíró nem Orbán embere, ki merné tagadni, hogy a parlamentben át nem vihető bármilyen törvény, amit akarna Orbán, ki merné tagadni, hogy a közszolgálati médiát nem Orbánék uralják? Ki merné tagadni, hogy a FIDESZ gazdasági emberei, korábban Simicska, most helyette Mészáros és egyéb Fideszes oligarchák milyen mérhetetlenül meggazdagodtak?

Kinek az érdeke, hogy fennmaradjon a mai hatalmi rendszer?  Ki manipulálja Magyarország lakóit, annak érdekében, hogy csak őrá szavazzanak majd, ha eljön az ideje?

Csak a FIDESZ! Amelyik egyenlő Orbánnal, egy az akarat, egy tábort hoztak hát össze. S ezt a tábort tartják egyben őrültebbnél őrültebb ötletekkel.

Így, az aki Orbán érdekében beszél, lehet rosszindulatú haszonlesője a rendszernek, ők vannak kevesebben s lehet jóindulatú, de megvezetett ember.

Fel lehet vetni ellenemben, hogy amit leírtam, azok csak feltevések, bizonyítani kellene. Fel lehet vetni, csak értelme nincs. Gondolkodni muszáj s azt is el kell felejteni, hogy aki kritizálja Orbánt, azért teszi, mert Gyurcsányra vágyakozik. Hát nem.

Engem nagyon szokott bántani az a kijelentés, miszerint azért fog szavazni valaki Orbánra, mert jelenleg nincs nála jobb. Ez valahogy a magyar kicsinységbe vetett hit, a nemzet lenézése, a tehetetlenség magyarázása.

Hogy épp Orbánnál ne lenne jobb? Annál az embernél, akinek igaz szó nem hagyta el a száját, szinte azóta, hogy politikusnak állt? S ezt most nem az indulat mondatja velem, hanem szépen átgondolt higgadt kijelentés. Őszinte szó csak akkor jön ki belőle, mikor manipulálva előbb mond egy megkérdőjelezhetetlen igazságot, mint pl. hogy nappal világos van az éjszakával szemben, vagy pl. hogy a magyar nemzet jövője szempontjából a családok támogatása szükséges, ezt beélvezve a közönsége aztán elnézi neki a következő mondatok orbitális hazugságait. Színtiszta manipuláció.

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Mikor a legnagyobb vétséget követte el akkor, amikor megvette a szakszervezetek vezetőit annak érdekében, hogy ne legyen igazi munkavállalói képviselet. A kapitalizmus nem működhet dolgozói érdekképviselet nélkül, az csak akkor teljesít jól, ha egyenrangú felek a munkáltatók és a munkavállalók. Jól működő kapitalizmus a szakszervezetek nélkül nem valósul meg, s aztán csodálkozunk, hogy a kapitalizmust sikertelenségnek éljük meg. Igaz ugyan az, hogy a legfontosabb a társadalmi béke, de ezt nem a munkavállalói jogok csorbításával lehet elérni, hanem azok előtérbe helyezésével. 

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Mikor nem engedi a szabad versenyt a cégek között azáltal, hogy (sajnos) a legnagyobb gazdasági térben, az állami gazdasági tevékenységben a korrupciót tette az általánossá, a tenderek győzteseinek kiválasztásában? Ez legalább annyira rontja a gazdaság hazai helyzetét, mint az előbb említett munkavállalói jogcsorbítás.

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Mikor az államot hízlalja azokkal a magánosításokkal, amely tevékenységek magánkézben működnek legjobban. S nem szeretnék itt vitát nyitni, mert sokan jónak vélik azt, hogy állami kézben van a tankönyvpiac, a hulladék-kezelés stb. Tessék a szocializmusra gondolni, s mindjárt tisztább lesz a kép. Az állam nem gazdálkodásra való szervezet. Ahol az állam gazdálkodik, ott a szegénység az uralkodó.

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Mikor annyit lopott már a közösből a Mészároson s egyéb nevű strómanjain keresztül?

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Mikor elengedte a baltás gyilkost? Mikor megkoszorúz a Tienanmen téren akármit, ott, ahol bátor fiatalokat mészárolt le a kínai rezsim?

Épp Orbánnál ne lenne jobb? Aki ennyire hazug, ennyire tolvaj, ennyire erkölcstelen, annál ne lenne jobb ember széles e hazában? Nem akarom minősíteni ezt a hozzáállást, maradjunk annyiban, hogy aki ennyi bűnt elkövet a népe ellen, azt hatalomban tartani vétek.

Felmerült, hogy a politikában nincs tisztaság, nincs tiszta ember. Ez hitetlenség, s elfogadása a hazai vacak és siralmas helyzetnek. Hogyne lehetne tisztaság! Az, hogy kiderül olykor-olykor, hogy nyugati vezetőknél is előfordul korrupció, az nem azt jelenti, hogy korrupcióra épülne az egész nyugati berendezkedés. A mérték nem mindegy. Mert ott, ahol szabad a sajtó, szabad az igazságszolgáltatás, van ellensúlya a hatalomnak, ott előbb-utóbb lelepleződnek az emberi kicsinység által kipróbált trükkök. Tehát ismét visszatérek oda, hogy a szabadság, a hatalmi ellensúlyok, a pluralizmus az, ami tisztességessé tudja tenni, még az olyan társadalmi szekciót is, mint a politika.

Mikor Omabát megválasztották elnöknek, gratulált neki a legyőzött ellenfele s örömét fejezte ki, hogy egy ilyen erkölcsös és tiszta embert választott elnöknek Amerika. Vagy ott van Reagen elnök személye, tessék benne hibát keresni. Van, biztos van, aki emberből van, az hibázhat, de nem mindegy az összkép, s nem mindegy, hogy milyen rendszert építettek maguk köré. Tehát azt állítani, hogy a politikai térben nem lehet erkölcsöt és tisztaságot feltételezni, s megkövetelni, épp olyan bűn, mint Orbánt hatalomba tartani akár csak egy percig is.

 

Hol olvastam a mai magyar kormányzati sajtóban, hogy gyűlölni kellene bárkit is? Jogos a kérdés, ilyet valóban nem olvastam. Így direktben, szemtől szemben megállapítva, kimondva nem.

Ellenben annál nagyobb a gyűlöletnek a sulykolása. Nagyon gyakori a Kossuth rádió krónikáiban, hogy készítenek egy anyagot, amiben – egyik legkedveltebb téma a baloldal hiteltelensége, s az, hogy egymás között marakodnak – negédes hangon (fontos a negédesség, hiszen érzelmekre akarunk hatni) ecsetelik, hogy a lejáratni kívánó, képzeljék, így meg úgy miközben s a másik pedig, de ez még mind semmi, mert az meg.

Teljesen úgy, mint ahogy egy pletykás és rosszindulatú vénasszony mondja a magáét, mert a férje iszik és veri s az anyja sem szerette, ezért bosszút kell állni az egész világon.

S aztán ezt az anyagot leadják a napi összes krónikában, de még másnap reggel is hallom ugyanazt. S így biztos lehetek benne, hogy Orbán ellenfelei idióták, csupán hatalmat akarnak azért, hogy az én véremet szívhassák, de közben nem értenek semmihez. S annyiszor hallgatom ezt kéretlenül, hogy a végén igenis gyűlölnöm kell a gyűlölet tárgyát.  Amit sokszor elmondanak, a végén igazságnak hiszi, tudta? (Éljenek a kétfarkú kutyák, s minden önállóan gondolkodó ember!)

S hogy ezt nem is Orbán teszi velünk? Dehogynem, az ő akaratából történik a gyűlöletkeltés, ebben ne legyen kétségünk, ő s a családja (meg jónéhány gerinctelen követője) a haszonélvezője az itt folyó dolgoknak. S ez nem más, mint emberiség ellen elkövetett bűn, ezt a gyűlöletkeltést nem lehet másként értelmezni.

 

...ne gyertek nekem holmi mutatókkal, meg hogy hogyan volt Gyurcsány alatt, nem érdekelnek. 
"- Tehát nem érdekelnek a makrogazdasági tények, mert ellenkeznek a véleményeddel."

 

Nem erről van szó. Azért nem érdekel, hogy mi volt Gyurcsány alatt, mert vacak volt, szót sem érdemel sem az ember, sem a munkássága. Ha volt neki olyan egyáltalán. Szót egyetlen kormányfő érdemelne a szocik alatt az én értelmezésemben, ő Bajnai, de most őróla se beszéljünk.

Érdekelnek a makrogazdasági mutatók. De az engem nem tesz boldoggá, hogy nő a GDP (alig, de nő, az aliget úgy tessék érteni, hogy egy ilyen fejletlen országban, mint a mai Magyarország úgy kellene nőnie, a szocializmus elvetése után, mint Spanyolországban Franco után). Tehát nem tesz boldoggá, hogy nő a GDP, mert jobbára nem hazai erőforrások miatt nő, hanem a nyugati multik által, termel az Audi, a Mercedes s társai. Nem minket gazdagít a GDP, hanem a nyugatiakat. (S a nyugatot mégsem kell ellenségnek tekinteni, nem azért írom, csak a tény kedvéért.)

Nem tesz boldoggá, hogy csökken az állami adósság a GDP-hez mérten, mert abszolút értelemben nő, még úgy is, hogy a hazai oktatás és egészségügy és a felzárkóztatás ügye alig kap forrásokat Orbánék alatt, szemben a stadionokkal.

Tehát a makrogazdasági mutatók nem boldogítanak, ahogy a munkanélküliség alakulása sem, nem boldogít a hamisság, az ügyeskedés, a látszat.

S a makrogazdasági mutatóknál még jobban érdekelnek a mikrogazdasági mutatók. Az, hogy az egyén mit érez a bőrén. S mit? Hitványat. Ma távolabb van a nyugat-európai átlagbértől a magyar dolgozó átlagbére, mint volt 2008-ban. Mire hát az a fene nagy nemzeti büszkeség? Jobban érdekel hogy hányan mennek külföldre megélhetés miatt, mint a munkanélküliségi mutatók, amelyeknek amúgy sem lehet hinni a közfoglalkoztatás miatt.

Azt hiszem válasznak most ennyi is elég, kicsit hosszúra is sikeredett, nem szeretnek blogolvasók ennyit egyfolytában olvasni. Mindenesetre ez F.M.J.-nek szólt s a végén hadd kérjem bocsánatát a durva s alpári beszédem miatt, nem bántanék senkit sosem. Legszívesebben. S remélem eljön annak is az ideje, hogy így cselekedjem.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hidvegi.blog.hu/api/trackback/id/tr212527403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.05.21. 11:28:42

Tisztelt Hídvégi úr!

Mindenek előtt el kell mondanom, hogy jobboldali nézeteket vallok. Ez már eleve egy szűrő, amin át szemlélem a világot, de mint írja, mindenki hord szemüveget. Az enyém ilyen. Annak érdekében viszont, hogy ezt a jobboldaliságot helyén tudja értelmezni, rögzíteném: Nálam a jobboldaliság elkötelezett patriotizmust jelent. Ennek megfelelően mindig az adott kontextusnak megfelelően viszonyulok a dolgokhoz. Én ezt tartom egészségesnek. Az érthetőség kedvéért, ha az a kérdés, hogy a szomszéd utcát újítsák fel, vagy a miénket, akkor ugyan úgy a sajátot tartom fontosabbnak, mintha a szomszéd kerülettel, vagy járással szemben kellene az érdekeinket védeni, akkor már a szomszéd utca lakóival együtt. Ebből az következik, hogy a jobboldali nézet nem ellenségképen alapszik, hanem elkötelezett érdekvédelmen, bármit is próbálnak mások belemagyarázni.

A trágár beszéddel kapcsolatban megjegyezném, hogy rendkívül rossz stratégiának tartom. Abban az esetben lehet helye, ha valakivel napi kapcsolatban állunk, mert alkalom nyílik a helyreigazításra, de károsnak gondolom a mindennapi életterünkbe való belerondítást, még verbálisan is. Idegenekkel szemben pedig a lehető legrosszabb eszköz, mert nem mindenki türelmes, és hiába vannak valakinek jó gondolatai, ha már a nyitás alkalmával lejáratja magát, és ezzel együtt a mondanivalóját is.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.05.21. 11:29:35

„Régen volt már, mikor egyszer gratuláltam Semjénnek … ”
- Valamikor nagyon régen velem is előfordult, hogy közéleti szereplővel kapcsolatban nem bírtan visszatartani közlési ingerem, és elismerően szóltam valami épp jónak gondolt tevékenységéről. Ma már ilyet nem teszek, mert már tudom, hogy nem biztos, hogy nemes szándék vezette az amúgy jó döntést. Büszke ember vagyok. Elismerem, ha tévedtem, de kifejezetten rosszul érzem magam, ha a tévedésem a saját felületességem eredménye.

„kértem Semjéntől, hogy akárhogyan is alakul, de a sajtószabadságot ne bántsák, már csak azért sem, mert ha bedarálják s nem kapnak visszajelzést az által, akkor az nekik is rossz lesz”
- Bölcs gondolat, és a jelek szerint meg is valósult. Bármit is állítanak a „bal”-oldalon, szerintem kellő lehetősége van mindenféle gondolatnak a kifejezésére. Na jó, a fasisztákéra nem, és így talán mégsem teljes a sajtószabadság, de ezért nem háborog senki. Ne feledjük, Orbánék úgy győztek 2010-ben, hogy alig volt sajtójuk. Tehát nem a sajtó mennyisége, hanem az érdeklődés milyensége a meghatározó. Ha csupán egy újságjuk lenne, de arra kíváncsi volna 5 millió olvasó, akkor mindegy volna, hogy a jobbos sajtó mit hord össze. Erről a témáról majd később.

„a mai magyar közszolgálati média teljesen a FIDESZ befolyása alá került”
- Ne keverjük a szezont a fazonnal. A közszolgálati média mindig a kormány médiája. Azért van, hogy az állam vezetésének legyen közvetlen tájékoztató eszköze a nép felé a kormányzó párt anyagi helyzetétől függetlenül. Jelenleg is a kormány befolyása alatt áll, mint tíz éve, tizenöt éve, bármikor. Az hogy most a Fidesz kormányoz, csak egy dolog, amíg GyF kormányzott, addig az ő befolyása alatt volt, és lesz még más fennhatósága alatt is. Ebben így nincs semmi kivetnivaló. Csak azért ne támadjunk senkit, mert antipatikus! Megjegyezném, hogy már sok éve nincs TV-m. Pontosabban a készülék megvan, nézünk is rajta néha DVD-t, de műsor fogására alkalmas eszközzel nem rendelkezem. Eleinte okozott kevés elvonási tünetet, de már az is rég elmúlt. Természetesen most is tájékozódom a netről. Betöltöm minden fontosabb hírnek minden fontosabb oldalbeli verzióját, és összerakom belőle a lényeget. Sokkal jobb így.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.05.21. 11:30:28

„Ki manipulál hát? A kormány vagy az ellenzéke.”
- Mindkettő. De anélkül, hogy a pártolnám a kormányoldali manipulációt meg kell jegyezni, hogy volt idő, amikor ezt csak szőrmentén művelték. El is vesztették a választásokat. Tanultak a „hibából”, és átvették a komcsi módszereket. Most megnyerték a választásokat, újra megnyerték, és megint meg fogják nyerni. Na evvel nem azt mondom, hogy jól van ez így, hanem hogy az ország magának köszönheti, hogy hülyegyereknek kezelik, hiszen a nagytöbbség az is. Ebből kitörni 25-30 évnyi értékalapú normarendszerben felnevelkedő nemzedékkel lehetne, de sajnos egy választási ciklus ennél jóval rövidebb, tehát marad az alkalmazkodás. Lenne más módszer is, és talán már linkeltem, de nem emlékszem hogy ehhez a témához-e, itt olvasható: magan-galaxis.blog.hu/2015/04/28/oh_szent_demokracia

„Ki merné tagadni, hogy a … ”
- Hangzatos felsorolás, elsőre talán még meggyőző is, de én nem vagyok követő. Mi is a baj? Az, hogy ezek közjogi méltóságok, és mint ilyenek, ciklikusan kerülnek megválasztásra az erre vonatkozó törvényi rendelkezések szerint. Persze, hogy OV emberei, hiszen OV a kormányfő, neki van parlamenti többsége, az ő jelöltjei lesznek megszavazva. Ha rotálódna a kormányzás, mert az aktuális kormánnyal szemben mindig potens ellenzék állna, aki az aktuális kérdésekre jobb válaszokat mond, mint amiket a kormány intézkedik, akkor a kinevezések és választások rotálódása miatt, praktikusan az aktuális kormányzattal szemben lenne ellenoldali közméltóság. Csakhogy a választók úgy döntöttek, hogy legyen újra Fidesz, és ezért a lejáró megbizatások helyét nekik megfeleő emberekkel töltötték fel. Ez akármilyen párt esetében így lenne. Amikor GyF-ék voltak hatalmon, ugyan ezt csinálták, csak azért nem hőbörgött a jobboldali sajtó, mert tudták, hogy ez a dolgok törvényes rendje. A felvetés akkor lenne jogos, ha OV az eskütétel után azonnali hatállyal leváltotta volna őket. A politikai nyomásgyakorlás más kérdés. A jegybankelnöki székre gondolok, de Simort sem zavarták el, megvárták, amíg letelik az ideje.

„Ki manipulálja Magyarország lakóit, annak érdekében, hogy csak őrá szavazzanak majd, ha eljön az ideje?
Csak a FIDESZ! Amelyik egyenlő Orbánnal, egy az akarat, egy tábort hoztak hát össze.”
- Valóban hangzatos választási szólam volt, a „csak a fidesz”, de talán a választási szólamoknak épp az a lényege, hogy hatalomra segítse a hangoztatóit. Más tekintetben megjegyezném, hogy a DK is ugyan ilyen berendezkedésű szervezet. Senki másról nem szól, csak Gyurcsányról. Ne a létszámával foglalkozzunk, csak a jelenséggel. GyF egy autokratikus diktátor, a rajongói klubjában. Annyit ér a párt nevében a „demokratikus” szó, mint a kommunista diktatúrák államnevében. Ami miatt a tehetségtelensége pillanatnyilag nem látszik, hogy a klubba be is lehet lépni meg ki is, de amikor vezetni kell egy államot, akkor nem csak azok elismerésére van szükség, akik elolvadnak a vigyorától, hanem másokéra is. Ehhez viszont rendelkeznie kellene vezetői képességekkel. Kis kitérő, középvezetői pozícióban vagyok a főállásomban. Nem csak azokat kell tudnom irányítani, akik szívesen dolgoznak, azokat is munkára kell bírnom, akik csak jobb híján vannak ott. Ez nem tekeklub.

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.05.21. 11:31:04

„Így, az aki Orbán érdekében beszél, lehet rosszindulatú haszonlesője a rendszernek, ők vannak kevesebben s lehet jóindulatú, de megvezetett ember.”
- Ezen kívül lehet még olyan is, aki nem biztos, hogy Orbán érdekében beszél, csak úgy tűnik az egysíkon „gondolkodóknak”, akik azt hiszik, hogy mindenki orbánista, aki nem köpködi messziről, vagy kritikusan szemléli a kritikákat is. Ez ugyan az a demagógia, amit liberális körökből lehet hallani, miszerint éljen a szent és toleráns liberalizmus, és aki ezzel nem ért egyet, az szemét fasiszta, kommunista, kálvinista, masiniszta… :). Kis kitérő, nézetem szerint a liberalizmus az első generációjában építő. Az értékrendben felnőtt ember a maga viszonyítási pontjaihoz képest tud toleráns lenni, de akit parttalanul „neveltek”, az aligha tudja, hogy mi az az értékrend, tehát önpusztító.

„azért fog szavazni valaki Orbánra, mert jelenleg nincs nála jobb. Ez valahogy a magyar kicsinységbe vetett hit, a nemzet lenézése, a tehetetlenség magyarázása.”
- Vakvágány. Természetesen van nála különb ember, Politikusnál mindig lehet különbet találni (sajnos), de a közélet nem kötelező. Nem lehet senkit sem akarata ellenére kötelezni a kormányzásra, aki pedig magától indul, az ugye politikus. A kör bezárult. A kijelentés, hogy „nincs nála jobb” abban a kontextusban értendő, hogy a valós lehetőségek között. Mivel ez egyértelmű tény, és nem vélemény, szerintem felesleges átmennem a nem racionális kijelentés cáfolásán.

Két kivétel: „állami kézben van a tankönyvpiac, a hulladék-kezelés stb. Tessék a szocializmusra gondolni, s mindjárt tisztább lesz a kép. Az állam nem gazdálkodásra való szervezet. Ahol az állam gazdálkodik, ott a szegénység az uralkodó.”
- Ez egy végletes gondolatmenet végkicsengése, aminek sem egyik, sem másik végén nincs értelem. Az államnak természetesen nem kell piaci alapon gazdálkodnia, de ugyan ilyen demagógia, hogy mindenhonnan vonuljon ki. Azért összetett a kérdés, mert a piac tudhatóan ott tevékenykedik, ahol abban hasznot lát. Viszont az életnek nagyon sok szegmense van, ahol nincs anyagi pozitívum, vagy ha mégis, azzal olyan jogok és/vagy lehetőségek járnak, amik torzítják az eredeti célt. Ennek megfelelően: Kell közszolgáltatott szemétszállítás, mert nem mindenütt rentábilis, de mindenkinek joga van hozzá. Kell szállítás, utazás, közvilágítás, oktatás, sok minden, de ezeknek lehetőleg hasonló szintűnek kell lenniük mindenütt. A demokráciának és közteherviselésnek része egyenlő lehetőség is. Ezért van szükség az állam gazdálkodó szerepére az élet azon területein, amiken a haszonalapú gazdaság súlyos egyenlőtlenségeket idézne elő. Ez az elv. A gyakorlat persze megérne egy misét, de a rossz megvalósítás nem indokolhatja a jó elvek felszámolását.
„megkoszorúz a Tienanmen téren akármit, ott, ahol bátor fiatalokat mészárolt le a kínai rezsim?”
- Ha ezt magánemberként tenné, én is elítélném. Neki viszont részt kellett vennie egy protokolláris koszorúzáson, mert e-nélkül a világ vezető gazdaságánál nem kerülhet tárgyalási pozícióba. Amúgy én is ki voltam akadva, amikor szintén a kínaiak jóérzésére való tekintettel nem fogadta a dalai lámát, de tudomásul vettem, hogy neki jelenleg ezt a szerepet kell játszania, mert ő a kormányfő. Lehet, hogy a szállodában utána sósavval mosott kezet :).

F.M.J. · http://magan-galaxis.blog.hu/ 2017.05.21. 11:31:36

A politikai erkölcsösséget nem taglalnám részleteiben, mert minden egyes mondatról kisregényt írhatnék, és ennyi időm nincs. Ami viszont szemet szúr, az a mérhetetlen naivitás. Azért nem lehet sokat hallani a nyugati korrupcióról, mert részint mindenki az, ezért ott egymás kinyírását (karaktergyilkosság) közerkölcsi módszerekkel oldják meg (pl. IMF vezér), másrészt a módszerek sokkal kifinomultabbak, (pl. a multinacionális vállalatok vezetői, és felügyelőbizottsági posztjai és az államapparátus vezető posztjai között egyenes oda-vissza átjárás van), harmadrészt nálunk nem szól a fáma a kinti Rogán szintű közszereplők viselt dolgairól. Ezért aztán úgy tűnik, mintha ott rend lenne. Persze szó sincs róla, csak hát a szomszéd fűje…

„egyik legkedveltebb téma a baloldal hiteltelensége, s az, hogy egymás között marakodnak – negédes hangon”
- Én is kedvelném, ha az ellenfeleim egymást ölnék, és ha még igaz is, akkor hazudni sem kell. Amúgy úgy tudom, hogy a Kossuth foglalkozik még nagyon sok mindennel a mezőgazdasági idénydolgoktól a művészetig, a szabadidőprogramokon át a természetig, miközben meg a balos sajtó szinte csak sugárban hány a kormányra. Na akkor most ki gyűlölködik, ráadásul alpári stílusban?

„annyiszor hallgatom ezt kéretlenül, hogy a végén igenis gyűlölnöm kell a gyűlölet tárgyát.”
- A problémát leginkább a készülék oldalán található ON/OFF gombbal javaslom kezelni. Jobb esetben van kereső. A lánchíd mostanság mértéktartóan jobboldali, a klubból meg jön a tömény őrjöngés a kormánnyal szemben. Ízlés szerint választható.

A gyűlölködéssel kapcsolatban megjegyezném, hogy én eddig jobbról Vonától, balról GyF-től Dopentől, Momoéktól hallottam gyűlölködést, a többi csak belemagyarázás. A gyűlölet sajnos része az emberi érzelmeknek, de megfogalmazni eddig csak nekik sikerült. A viselt dolgok felemlegetése része a politikai szembenállásnak, és hogy ez egyeseknek fáj, az érthető, de ha nem alaptalan, akkor el kell viselni.

A gazdasággal kapcsolatos részre reagálnék. Jól szemlélteti a nyugati tőke GDP-ben megjelenő szerepét. Valóban így van. Nálunk jelenik meg bevételként, de nyugaton realizálódik. Ezzel ellentétben érthetetlen, hogy miért háborodott fel az ország, amikor bezárták vasárnap a boltokat? Hiszen a nyugati boltok ugyan úgy kiviszik a hasznot, a hazaiaknak viszont szabad volt nyitva lenniük. Persze úgy volt csomagolva, hogy le lehessen nyomni Brüsszel torkán, de a konformizmus megint előrébb való volt a nemzeti érdeknél. Részletesen itt taglaltam: magan-galaxis.blog.hu/2016/04/09/nyissunk_boltot
Az államadósság és GDP reláció valóban félrevezető, de valamiért erre harapnak az emberek. Sokkal fontosabb, hogy az adósság már csak alig valutaalapú. Ez pedig olyan, mintha nem is lenne. Úgy kell érteni, hogy részint a megtakarításokat használja az állam, de az utána fizetett kamatot a polgár itt költi el, tehát adóként visszakerül a rendszerbe, másrészt az adósság és az árfolyam együtt mozog, nincs ráhatása a gazdaságra. Akkor sem lenne gond, ha a megtakarításokat a polgárok kivennék, és befektetnék, mert akkor meg a gazdaságot élénkítené. Összességében tehát nem véletlen, hogy a japánok tesznek magasról a 200%-jukra, mert saját valutában van, és mivel lassan nálunk is ez lesz a helyzet, csupán egy technikai kifejezésről beszélünk valódi probléma helyett. Nem szabad elfelejteni, hogy a pénz annál dolgozik, aki használja.

„Jobban érdekel hogy hányan mennek külföldre megélhetés miatt, mint a munkanélküliségi mutatók, amelyeknek amúgy sem lehet hinni a közfoglalkoztatás miatt.”
- Először is tisztázzuk, hogy nyugatra NEM a megélhetés miatt mennek. Egészen más oka van. Részletezve itt írtam le: magan-galaxis.blog.hu/2016/08/20/az_egyen_mindenek_felett
Ami a közfoglalkoztatást illeti, valóban érdekes téma, de szükség van a közterületek karbantartására és így a legolcsóbb, másrészt elég abszurd, hogy életerős emberek nem csináltak semmit a jövedelmükért. Most csinálnak, és ha már úgyis muszáj, hát kis idő múlva elhelyezkednek rendesen. Nálunk is alkalmaznak ilyeneket. Elég vegyes a kép, de nagyobbrészt működik.

Egyelőre ennyi, így is elég hosszú lett.

Üdv.: F.M.J.

Hidvégi Mihály 2017.05.21. 21:16:55

@F.M.J.: Ezek szerint hasonló cipőben járunk, magamat én is jobboldalinak állítanám be. Nyilván van, lehet ennek sok megközelítése, ki hogyan s miért érzi magát jobboldalinak. Én eddig a patriotizmuson nem gondolkodtam, mármint hogy amiatt lennék jobboldali. Szükséges a patriotizmus, szeretni kell a szűkebb hazát, szeretem is, de mivel voltak költözések az életemben, így már nem elsődleges szempont nálam.
S mi az ami elsődleges a jobboldaliságomban? Talán a munka. Jólétet biztosítani munka által lehetséges, az elosztásra váró javakat előbb meg kell termelni s azt lehet osztani ami van.
Jobboldaliként a tulajdon szentségét is nagyon fontosnak tartom, így akárminek az elvétele számomra elfogadhatatlan. Ilyen pl. az értelmezésemben amikor trafikot kellett megszüntetni valakinek csak azért mert törvényt hoztak rá, én ezt igen visszataszítónak és kontraproduktívnak tartom. Kontraproduktivitás: a társadalmi szegényedés biztos jele.

A trágár beszédről tul. képpen egyezik a véleményünk. S még nehezítettem is a dolgom, mert a megmásíthatatlan kezdés után igen kell kapaszkodnom, hogy hiteles vagy akármennyire hihető is legyek. Akkor miért vagyok mégis ilyen? Talán egészségügyi okokból, mondják, akik ehhez értenek, hogy ha valami fáj, akkor ordítsuk ki magunkból, ne zárjuk azt magunkba. A fájdalmat nekem az okozza, okozta, mikor arról olvastam, hogy nincs Orbánnál jobb széles ez országban. Ez nekem fáj, ezért ordítottam.

Hidvégi Mihály 2017.05.21. 21:45:17

@F.M.J.: Szintén büszke embernek tartom magam, de ha tévedek, na bumm, az vesse rám az első követ, aki többet dolgozott nálam az életében. Pedig biztos van ilyen, de a tévedés emberi jog. Ha nem is az alapvető jogok között van, de mégis... tévedhetetlen ember nincs, ez biztos.

A mai sajtót másképpen ítéljük meg, nagyon másképpen. A sajtószabadság ott kezdődne, hogy a közszolgálati sajtónak nem kéne se kormányoldalinak, se ellenzékinek lennie. Én nem tudom azt elfogadni, hogy kormányváltással bárminek kéne változni közszolgálati ügyben, normális országban ez nem így van. A közszolgálatiságnak még mindig igen nagy respektje van a társadalom zömében, legalábbis vidéken. Sok ember, legalábbis vidéken, egyszerű emberek között, aki ha a Kossuth rádióban hall valamit, akkor azt színtiszta igazságnak véli. Mert azt zsinórmércének veszi, azt szokta meg, hogy onnét csak a jó s az igaz jön.
Ennek fényében sincs már sajtószabadság. Az, hogy létrehoztak Dankó rádiót, meg egy csomó tv-t is, amelyek mind a közszolgálatinak tartott propagandát közvetíti, ez mind a zsarnokság tartása miatt van, mind a propaganda folyását segíti.
Persze még van ellenzéki sajtó, ez vitathatatlan. Ám ha összevetjük az erőforrásait a kormánypárti propaganda és az ellenzéki sajtó között, akkor iszonyatos aránytalanságot láthatunk. Onnét kell nézni, hogy hány ember találkozik a kormány propagandájával és hány az ellenzék hangjával. S onnét, hogy mit megtesz Orbán, hogy a maradék ellenzéki hangot is elhallgattassa.

"A közszolgálati média mindig a kormány médiája. Azért van, hogy az állam vezetésének legyen közvetlen tájékoztató eszköze a nép felé a kormányzó párt anyagi helyzetétől függetlenül."
Nem uram, ez így teljesen elfogadhatatlan. Az állam tájékoztathatja a népet egy igazi közszolgálati médián keresztül is, ehhez nem szükséges azt bekebelezni, ahogyan megtette. A sajtó bekebelezése az egyik legelfogadhatatlanabb tette az Orbán kormánynak.

Hidvégi Mihály 2017.05.21. 22:08:26

@F.M.J.:

„Ki merné tagadni, hogy a … ”

Az ezutáni rész azért kissé azért elszomorít engem. Miért?
Mert amiket felsoroltam, az egy régi tudásomból való. Még tinédzser voltam valamikor a '70-es évek elején, amikor egyik este hallgatva az Amerika Hangja rádiót (akkor is ilyen defektes voltam már, mint most) a demokratikus berendezkedésről beszéltek.
S azt mondták ott s akkor (ugye a '70-es évek elején nem lehettem ballib?) amit megjegyeztem egy életre s tessék ezt megtanulni most s itt tőlem (elnézést az oktatásért, nem szeretnék sértő lenni, de amit tudok át kell adjam)
tehát a demokratikus berendezkedésnél független kell legyen egymástól a három hatalmi ág, úgymint a törvényhozói (parlament), a végrehajtói (a kormány) és az igazságszolgáltatási (bíróságok).

Mese nincs, ahol ezek nem függetlenek, ott bármi megtörténhet, bármilyen igazságtalanság, bármilyen gazság, az zsarnokság melegágya lehet. (Ezért nem aggódtam, mikor ezt a hülye Trumpot megválasztották, megtanultam s hiszem, hogy az Egyesült Államokban él a demokrácia s minden a helyére kerül különösebb nagyobb baj nélkül. Kurva nagy gáz lenne amúgy, ha a világ legerősebb államában a demokrácia nem állna fenn!)

Szóval mese nincs, ahol Orbán akaratától függ a törvényhozás, a kormányzás és az igazságszolgáltatás, ott viszont kurva nagy gáz van. Ez ma Magyarország.

Most viszont már abba kell fejezzem, majd folytatom még, de elöljáróban annyit most: azt kell mondjam kedves F.M.J., hogy a jobboldaliság érzése nem elég, több kell, tudás is kell, akarat kell, immoralitás esetén pedig könyörtelenség kell ha az ember jól akarja végezni a közfeladatát.
süti beállítások módosítása